Skład i właściwości

SKŁAD KOMBUCHY I NASZEGO NAPOJU

W składzie napoju kombuchowego znajdziemy szereg substancji metabolizujących i organizmów żywych m.in.

* zawiera poszczególne witaminy
– Witamina C – odtruwa i wzmaga odporność;
– Witamina A
– Witamina K
– Witamina E
– Witamina B1 (tiamina) – stymuluje system im munologiczny, może pomóc w zapobieganiu chorób skóry, stawów i kości starzenia, raka i udaru mózgu. Kombucha zawiera jej więcej niż mleko;
– Witamina B2 (ryboflawina) – tłumi alergie;
– Witamina B3 (niacyna) – wspomaga gojenie tkanek skóry i jest naturalnym afrodyzjakiem;
– Witamina B6 (pirydoksyna) – pomaga walczyć z otyłością, reumatyzmem i ryzykiem udaru mózgu;
– Witamina B12 (kobalamina) – poprawia pamięć i efektywność uczenia się;
* enzymy i aminokwasy – budują białka, niezbędne do funkcjonowania organizmu żywego.

* kwasy organiczne  i inne tj.
-Witamina B9-  Kwas foliowy – ma wpływ na ograniczenie zachorowalności na choroby serca, starzenie się, nowotwory, chorobę Crohna, chorobę Alzheimera i osteoporozę;
-Kwas glukonowy – pomocny w leczeniu alergii, obecny we wszystkich rodzajach kombuchy;
-Kwas glukuronowy – skuteczny detoksyfikant również przeciwko infekcjom drożdżakowym;
-Kwas octowy – zabija szkodliwe bakterie i nadaje charakterystyczny smak, obecny we wszystkich rodzajach Kombuchy (kombuczy);
-Kwas mlekowy – zapobiega zaparciom, chroni ściany jelit, poprzez regulowanie poziomu pH krwi wyrównuje jej kwasowość (zapobiega nowotworom);
-Kwas jabłkowy – działanie detoksykacyjne;
-Kwas szczawiowy – pobudza komórki do działania;
-Kwasy nukleinowe (jak RNA i DNA) – wysyłają sygnały do ​​komórek, jak mają prawidłowo funkcjonować i odbudowywać się;
-Kwas węglowy (H2CO3) – reguluje poziom pH krwi.
* drożdże i bakterie probiotyczne (Acetobacter, Saccharomyces, Brettanomyces, Lactobacillus, Pediococcus, Gluconacetobacter Kombuchae, Zygosaccharomyces Kombuchaensis.

W 2017 roku Założyciele zakładu produkcyjnego oraz pijalni – o nazwie Manufaktura Kombuchy -podjęli wyzwanie kultywowania oraz kontynuacji  tradycji używania i spożywania grzyba herbacianego o nazwie Kombucza. Ponieważ stosowanie Kombuchy przez ludzkość ma przeszło 2000 lat tradycji to wyznają oni przy tym wartości ponadczasowe tj. wielowiekową tradycję, najwyższą jakość naturalnych produktów, a także wysoką dbałość o proces  produkcyjny w zakresie higieny wytworzenia , a także bezpieczeństwa swoich produktów.

Manufaktura Kombuchy i jej pijalnia wytwarzają produkty z „kombuchy” zgodnie z pradawną recepturą, a ich oferta jest skierowana do ludzi ceniących najwyższe walory organiczne i zdrowotne kombuchy oraz jej całkowitą naturalność i jakość. Cechy te wyrażają się w metodzie wytworzenia i jakości stosowanej herbaty oraz wody, albowiem końcowy produkt  jest całkowicie pozbawiony konserwantów, barwników, sztucznych aromatów, stabilizatorów smaku, a także nie jest poddawany procesowi pasteryzacji.

Założyciele Manufaktury Kombuchy dają gwarancję 100% naturalnych, prozdrowotnych właściwości oraz oryginalność produktów z fenomenalnej kombuchy. Zapewniają ekologiczną i żywą przyswajalną formę zdrowia!

Smakujcie życie!