CO TO JEST KOMBUCHA?
Nieznane jest dokładne pochodzenie i początek używania cudownego grzyba japońskiego o nazwie KOMBUCHA. Uważa się jednka, że nazwa „kombucha” pochodzi japońskiego słowa „kombu” – brązowa alga oraz „cha” – oznaczającego herbatę.
Kombucha jest naturalnym porostem z oceanu żyjącym w symbiozie z żywymi kulturami bakterii i drożdży. Aby powstał napój zdrowotny o niezwykłych właściwościach należy sfermentować herbatę i cukier naturalną pożywką tj.
SCOBY – Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts –czyli Symbiotyczną Kulturą Bakterii i Drożdży. Macierzysta kultura SCOBY ma formę elastycznej, żelowej struktury, która w procesie fermentacji przybiera kształt stosowanego w procesie produkcyjnym naczynia.
CO NA TO HISTORIA?
Kombucha spożywana jest od tysięcy lat przez ludy zamieszkujące Europę, Azję i Japonię. Jest alternatywą dla konwencjonalnej medycyny, bo niezaprzeczalnie należy do tradycyjnych, naturalnych metod leczenia oraz sposobów oczyszczania organizmu.
Czy my już się znamy z Kombuchą? Oczywiście, że tak! :). Kombucha była znana w Europie już od dawna, lecz na skutek II wojny światowej zniknęła ona zupełnie z codziennego spożycia i świadomości ludzkiej. Stało się tak z powodów historycznych i związanym z tym brakiem podstawowych produktów do jej produkcji tj. cukru i herbaty. W latach ‘60 ubiegłego wieku „kombucza” została sprowadzona ponownie do Europy m. in. Austrii i Niemiec. Zaś w latach siedemdziesiątych całkowicie wróciła do łask, co spowodowało, iż dostrzeżono jej walory zdrowotne i rozpoczęto szereg badań naukowych nad jej cudownymi właściwościami wspomagającymi organizm ludzki. Jednak wpływ kultury masowej lat ‘80 i ‘90 XX wieku i moda na wysokocukrowe napoje gazowane spowodowała chwilowy zanik jej spożycia. Wejście w XXI wiek i wpływ niekorzystnych skutków rozwoju technologicznego na organizmy żywe spowodowały wzrost świadomości ekologicznej i żywieniowej. Powrót do tradycyjnych i naturalnych metod leczenia w XXI wieku spowodowały, że ludzkość zrozumiała, iż możemy wspomagać organizm i żyć zgodnie z jego rytmem zapewniając sobie dodatkową naturalną suplementację substancjami, które on dobrze zna i sam nie jest w stanie wyprodukować w ilościach niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania. Powrót do natury i szukanie w niej ratunku to właściwy kierunek!
